Konsten att skjuta mygg med kanoner:
En AIM-9X Sidewinder-robot för 4 miljoner
för att döda 16 gram amatörradioballong

Posted by Erik SM7DZV on 19 februari, 2023 in Nyheter |
Uppdaterat 2023-02-19.

”Missing in action”. Plottad väg för amatörradioballongen K9YO-15 den 10 februari.
Källa: skärmklipp ur RTL-SDR.com.

Hittills obekräftade uppgifter talar för att ett jetplan från det amerikanska flygvapnet har skjutit ner amatörradio-pico-ballongen K9YO-15 över över Yukon-territoriet i Kanada.

Ballongen skickades upp från Illinois den 10 oktober 2022. Den var på sitt sjunde varv kring jorden efter att ha varit uppe i 123 dagar.

Uppgiften kommer från RTL-SRD.com, som är en nyhetssida och blog med fokus på RTL-SDR och SDR. Webbplatsen rapporterade på torsdagen att en av de fyra ballonger som amerikanska flygvapnet skjutit ned kan ha varit amatörradioballongen K9YO-15. Klicka här för att gå till källan och läsa hela artikeln.

Roboten som användes kostar cirka 4 miljoner kronor
De robotar som använts vid USA:s nedskjutningar av ballonger under den senaste tiden har varit av typen AIM-9XSidewinder. Kostnad: 400 000 dollar per styck.

80 cm diameter och nyttolast på 16,4 gram
Den aktuella ballongen hade en diameter av 80 cm. Ballonger av denna typ kan skickas upp nästan varifrån som helst i världen. I USA krävs inget FAA-tillstånd för att få använda dem eftersom deras nyttolast är mycket mindre än gränsen på 1,8 kg. Den aktuella ballongen, K9YO-15, hade en nyttolast 16,4 gram.

 

RTL-STD.com rapporterar att K9YO-15-ballongen upphörde med alla WSPR-telemetrisändningar i närheten av Alaska den 11 februari 00:18 UTC (strax före solnedgången i Alaska när solpanelerna skulle sluta fungera. [Solpanelerna är sändarens enda stömkälla, Red:s anm.]).

Blogginlägget på RTL-SRD.com indikerar att ballongen K9YO-15 flög en 32-tums sfärisk SAG-ballong av silvermylar som verkar komma från balloons.online. Till skillnad från väderballonger av latex eller gummi som blåses upp och sträcks ut när de stiger till lägre atmosfärstryck, kan dessa mylarballonger kan inte sträcka ut sig. Deras helt uppblåsta markstorlek kommer att vara densamma som storleken på hög höjd, vilket innebär att picoballongen inte blir mycket större än 32″ [cirka 80 cm, Red:s anm.].

Nyttolast 16,4 gram
Nyttolasten var en GPS-modul, Arduino, SI5351 som användes som WSPR- och APRS-sändare och en solpanel, som tillsammans vägde 16,4 gram.

I bloggen heter det att ”Ett femhörningsmemo noterar att föremålet som sköts ner över Kanada var en ”liten metallisk ballong med en tjudrad nyttolast” som passar exakt till beskrivningen av picoballongen.”

 

 

 

Länk:
Techarp.com (2023-02-07): Why US Shot Down Chinese Spy Balloon With Missile!

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com