Mycket kraftigt solutbrott på solens baksida
— om 14 dar ligger Jorden i farans riktning

Posted by Erik SM7DZV on 14 mars, 2023 in Nyheter |
Uppdaterat 2023-03-15

CME på solens baksida den 2023-03-13.
Källa: Spaceweather.com. Klicka på bilden för att läsa artikeln.

Ett mycket stort solutbrott (CME inträffade i går på den sida av solen som just nu är vänd från jorden. Det var tur för oss. Händelsen klassas som ”Extremt Sällsynt” dvs något som inträffar högst vart tionde år.

Solens rotationstid är 28 dygn. Det innebär att den aktiva solfläcksregion som vållade utbrottet kommer att vara riktad mot jorden om cirka 14 dagar. Det skulle betyda den 27 mars plus minus några dygn. Ett motsvarande solutbrott från samma region då skulle riskera att resultera i ytterst allvarliga konsekvenser för jordens el- och kommunikationssystem.

”Extremt Sällsynt”
Det var Spaceweather.com som igår rapporterade om det extremt stora massautkastet (CME). Utkastets höga hastighet placerar det i kategorin ”Extremt Sällsynt” det vill säga en händelse som inte är vanlig mer än någon gång vart tionde år. Som tur var skedde solutbrottet på den sida av solen som just nu är vänd från jorden.

Gårdagens explosion var så kraftig att den påverkade jorden, trots att massautkastet skedde på solens bortsida och inte var riktat mot jorden.

Läs mer
Läs hela rapporteringen på Spaceweather.com.

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com