SVT Vetenskapens Värld: Detta kan hända
när en riktigt stor solstorm träffar jorden

Posted by Erik SM7DZV on 23 april, 2023 in Nyheter |

Missa inte SVT:s Vetenskapens Värld — om vad som kan hända när ett kraftigt solutbrott träffar jorden.
Klicka på bilden för länk. Illustration: Solutbrott 2017-06-01. Källa NASA.

Solaktivitet och solutbrott påverkar dagligen förutsättningarna för radiokommunikation, det vet varenda radioamatör och varenda person med någon kunskap om radiokommunikation. Inom vetenskapen ligger dock fokus på solutbrott i realtid. Stora ansträngningar görs för att öka kunskapen om solens fysik i syfte att kunna förutse farliga solutbrott.

Utbrott som händer på solen just nu påverkar oss direkt från inom några minuter till inom några dygn. Då talar vi om normala variationer i solens aktivitet och inte om hur lång tid det skulle ta att reparera skador till följd av förstörda elnät, samhälleliga infrastruktursystem och elektronisk utrustning.

Ju mer digitaliserat desto mer sårbart är samhället
Vi lider stor brist på erfarenheter av vad gigantiska solutbrott skulle medföra, om utbrotten var riktade mot jordens elnät, digitaliserade samhällen och kommunikationssystem. Ju mer digitaliserat samhället blir desto större blir dess sårbarhet. Desto mer förödande skulle en stor solstorm kunna bli.

SVT: Vetenskapens värld
Sveriges Television har under flera år sänt ett stort antal program som handlar om konsekvenser av sådana solstormar. Den 24 april klockan 20.00, är det dags igen. Då sänder SVT Vetenskapens Värld, som denna vecka handlar om hotet från solen: Det handlar om hur en kraftig solstorm skulle kunna slå ut vattensystem, banker och kommunikation på en gång.

Programmet finns på SVTPlay och kan ses redan nu. Klicka här för länk

Fler länkar:
Amatörradionyheterna: Länkar till artiklar vi skrivit om solstormar. 
Amatörradionyheterna (2023-03-14): Mycket kraftigt solutbrott på solens baksida — om 14 dar ligger Jorden i farans riktning
SVTPlay: Nedsläckt land, serie i sex avsnitt om strömavbrott

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com