Irländska lyssnare demonstrerar mot
stängning av långvågssändare på 252 kHz

Posted by Erik SM7DZV on 1 maj, 2023 in Nyheter |

Irländska radiolyssnare demonstrerar mot nedläggning av populär långvågssändare.
Källa: Nyhetsbrev nr 173, maj 2023, från Radiomuseet i Göteborg.
Klicka på bilden för länk till hela nyhetsbrevet

Radiomuseets nyhetsbrev för maj 2023 finns nu tillgängligt. Nyhetsbrevet är precis som vanligt välmatat med många intressanta artiklar och notiser.

En av artiklarna handlar om hur irländska radiolyssnare gick ut och demonstrerade mot stängningen av en populär långvågssändare. Här är nyhetsbrevets rapport:

RTE (Raidi6 Teilifis Eireann), Irlands kommersiella radiobolag har lagt ned sin sändare på långvåg 252 kHz den 14 april 2023. Sändaren som hade tillstånd att sända med en effekt på 500 kW har enbart gått ut med 150 kW under dagtid och 80 kW under nätterna.

Programmen sändes på engelska och inte på iriska. Sändaren har betytt mycket för irländska lyssnare som bor på olika platser i Storbritannien. Nedläggningen av sändaren planerades att göras tidigare men har skjutits upp på grund av mycket starkt motstånd och t.o.m. demonstrationer från lyssnarnas sida.

Sändaren hade frekvensen 252 kHz som domineras av en mycket stark franskspråkig radiosändare i Tipze, Algeriet med effekten 1500 kW dagtid och 750 kW kvällstid då man i praktiken ofta dominerade frekvensen helt.

Sveriges DX-förbund har lagt in en inspelning från vår medlem Håkan Lindberg på de sista minuterna från sändaren före nedstängningen. Klicka här för att lyssna.

Slut citat.

Ladda ned och läs nyhetsbrevet, nummer 172 i ordningen. Klicka här.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com