En sprillans ny nyhetssajt
— ”quick and dirty”

— Av Erik SM7DZV —

Letter of intent, 2015-05-23

Förra veckan snubblade jag över en nyhet, som jag kände att jag bara behövde publicera. Problemet var att jag inte hade någonstans att lägga ut nyheten. Strunta i det hela? Njaä. Det finns ett talesätt ”en gång journalist  – alltid journalist”.  Fortsätta jobba ute på vedbacken, som om inget hänt? Njaä. Nyheten jag hittat låg ju där och skavde.

Det var det, som fick mej att bestämma mej. Jag har ju ändå gammal yrkeserfarenhet och ett utgivningsbevis att luta mig emot. Jag provar.

Ham Radio News/SM är därför en sajt som tillkom quick and dirty, helt utan krusiduller. Från när jag bestämde mig för att starta tills den var on line tog det fem dar. Alla inser att sjösättningen inte föregicks av tonvis med utredningar och sammanträden.

Tre grundkrav
Min utgångspunkt byggde på tre grundkrav: Sajten skulle vara lättbegriplig för besökarna, den skulle innehålla redskapverktygslåda  för radiooperatörer on line, dvs. en internetbaserad verktygslåda, och den skulle vara enkel att underhålla.

Utgivningsbevis och källskydd – Du har grundlagsskydd när du tipsar oss
För tidningar och media är utgivningsbeviset det som visar att publikationen åtnjuter grundlagsskydd enligt Tryckfrihetsförordningen. Det innebär också att identiteten för källor och uppgiftslämnare är skyddad. Skälet till denna regel är att vem som helst ska våga lämna ett nyhetstips till media, utan att själv behöva drabbas av repressalier eller trakasserier. Den som har utgivningsbevis kan dömas i domstol, ifall man avslöjar eller inte skyddar identiteten för en källa. När du lämnar ett nyhetstips till Ham Radio News/SM har du detta skydd för din identitet. En annan fördel är att läsaren alltid vet vem som är ansvarig för det som finns att läsa. Ingen obehörig har möjligheter att fibbla med det som publiceras.

Mitt behov av en webbplats där det gick att publicera amatörradionyheter landade ganska omgående i en WordPressapplikation, som jag efter förmåga försökt att anpassa för att fungera som nättidning. I översta menyraden, under sidhuvudet finns den verktygslåda, som jag hoppas ska underlätta för varje radioopertör on the air. Där under ligger ytterligare en menyrad med diverse länkar för navigering och som genvägar till andra nätplatser. Därefter ligger nyheterna i tidsordning.  Att sno ihop en nätplats på det sätt jag gjort innebär att det nu inledningsvis kommer att fattas funktioner som är vanliga. Jag vet att det finns saker som kanske kan vålla förvirring. Jag jobbar på att försöka komma till rätta med dem.

Hjälp oss med nyhetstips – Stort som smått!
En erfarenhet, delad av alla som någon gång försökt att starta en webbplats, är att det inte inte behöver ta mer än någon timme att få en enkel plats on line, men att den tar en mansålder att underhålla och hålla aktuell. Etter värre blir det när man ger sig på en uttalad plats för nyheter. Hur mycket tid man än spenderar vid tangentbordet kan man aldrig ensam nosa upp tillräckligt med nyheter för att hålla sajten så aktuell som varje redaktör önskar.
Konditionerna, och därmed amatörradion, förändras kontinuerligt.  Dessa förändringar, och allt annat som händer inom hobbyn, ger underlag för nyheter som kan förmedlas. Min vädjan är därför, att du skriver en rad, fotograferar en händelse eller skickar en länk, när du ser något som du tycker kan vara intressant för andra radioamatörer. Stort som smått är välkommet. Vi tackar på förhand. Skicka ditt nyhetstips till Redaktionen@hamnews.se.

Ingen blogg
Ham Radio News/SM är ingen blogg, där kreti och pleti kan gå in och skriva förnumstigheter om nyheter man precis har läst.  Omodererade kommentarer är inte tillåtna för nätplatser med utgivningsbevis. Allt ska gå genom en redaktion, och det mäktar vi inte med.

Nyheter är nyheter – Slå inte ihjäl budbäraren
Nyheter är nyheter, fakta och beskrivningar av vad som inträffat, intervjuer med radioamatörer och andra i olika ämnen, notiser, nyhetsklipp och länkar. Tidningars och andra medias uppgift är att förmedla nyheter. Medierna bär nyheterna till nyhetskonsumenterna. Medierna är budbärare. När man talar om pressfrihet handlar det därför om att inte slå ihjäl budbärarna. Det borde vara en självklarhet i vår tid, som i högtidliga sammanhang brukar ges epitetet upplyst.

Läsarna analyserar och värderar
Analyser och värderingar överlåts åt läsare, lyssnare eller tittare. Kommentera nyheter kan man göra vid frukostbordet eller på mötet med radioklubben. Därför har vi inga kommentarsfält på vår nyhetssida.

Vedbacken är kvar
Vedbacken springer inte ifrån mej. Problemet är att nyheter har en tendens att bli för gamla. Det gäller att väga behovet av att hålla kaminen och huset varmt under kommande vinter mot radioamatörernas behov av nyheter kring det som händer inom hobbyn. Frågan handlar om att hålla elden vid liv och värme i huset utan att låta nyheterna falna. Vi får se hur det lyckas. Det är, som det sagts, svårt att sia, speciellt om framtiden.


FOTNOT 2022-05-19

Mer än 3500 artiklar och notiser sedan starten
Från starten 2015 och fram tills idag på Amatörradionyheternas sjuårsdag har vi vi publicerat mer än 3500 nyhetsartiklar och notiser.

Erik SM7DZV

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com