Redaktörens observationer

2017-03-18
Dagens Citat:

Dagens citat. Klippt ur Huffington Post. Kommentar överflödig.

Länk att reflektera över.


2017-03-07
När verkligheten överträffar dikten

Uppdaterat 2017-03-08: 20 miljoner människor förlorar sin sjukförsäkring.

Huffington Post rubricerar det Republikanska partiets plan för att riva upp Obamas sjukvårsförsäkringsreform som ”Demolition Plan”, en demoleringsplan:
”Förslaget kan ta ta ifrån miljoner människor deras sjukförsäkringsskydd.”

 

Den ständigt pågående Vita Huset-såpan fyller alla nyhetskanaler på ett sätt som gör människors hjärnor överstyrda, eller ska vi kanske använda nutidssvenska och skriva att hjärnorna drabbas av overflow? Det blir hart när omöjligt att ta till sig och ännu värre — att sortera — alla uppseendeväckande nyheter. Som nyhetskonsument riskerar man att gå in i den så kallade väggen, att drabbas man av utmattningssyndrom.
Trumps vallöfte att riva upp förre presidenten Obamas sjukförsäkringsreform har nu lett att republikanerna i kongressen försöker enas kring ett alternativ.
Det är för övrigt hårda tider för många republikanska kongressledamöter. Flera av dem ställde in möten med sina väljare och vågade inte visa sig i sina valkretsar, när ledamöterna var hemförlovade för ett par veckor sedan.
/Erik SM7DZV

2017-02-25

Om skräpytor och smarta stockholmare

Under en konferens ganska nyligen kategoriserade den skärholmenfödde ekonomiprofessorn i företagsekonomi Kjell APunkt Nordström Sveriges glesbygder som ”skräpytor”.
”Det är till exempel Värmland och Gotland som är typiska fall av skräpyta. Där finns ingen ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd”, sade Nordström enligt VA.se.
Alternativa fakta?
Eftersom Kjell APunkt Nordström är disputerad vetenskapsman utgår redaktionen från att han grundar sitt uttalande på det som i dag brukar benämnas alternativa fakta.
Professor i företagsekonomi
Wikipedia vet berätta att Kjell Anders (APunkt) Nordström föddes 1958 i Skärholmen, Stockholm. Han har gått igenom svensk grundskola vid Mälarhöjdens skola, fortsatte därefter vid Brännkyrka gymnasium mellan 1974 och 1977. Nordström avlade 1991 ekonomie doktorsexamen vid Handelshögskolan i Stockholm.
Ingen korrelation mellan hög examen och bra omdöme
Med all respekt för alla seriösa forskare kan konstateras, att ekonomiprofessorn från Skärholmen med sitt exempellösa uttalande illustrerar det sedan länge kända förhållandet, att en hög akademisk examen inte behöver ha någon som helst korrelation med bra omdöme.
Smart stockholmare?
Det var inte Kjell APunkt Nordström som fällde det beryktade uttalandet att stockholmare är smartare än lantisar. Det var en annan självutnämnd smart stockholmare, också hen född i Skärholmen.
/Erik SM7DZV

2017-02-19

Sverige proteströstade mot idol-artisterna

Precis som Hästsverige kunde fixa ett Jerringpris kunde proteströstande äldre se till att 87-årige Owe Thörnqvist gick vidare till finalen av Melodifestivalen…

Var det inte så det gick till?

/Erik SM7DZV

 


2017-02-16:

— Wall Street Journal:
”Vi kommer inte kalla Trumps lögner för lögner”

Den 1 januari förklarade chefredaktören för Wall Street Journal att man inte skulle kalla Donald Trumps uttalanden för lögner, även om det som Trump sa skulle visa sig uppenbart osant…
Källa Huffington Post.
Klicka på bilden för länk till nyhetsartikeln.

När verkligheten överträffar dikten, igen och igen och igen drabbas betraktaren lätt av matthet och likgiltighet. För många personer kan turerna kring USA:s nye president Donald Trump för länge sedan ha passerat den gränsen.

The New Yorker: Dags att granska Trumps band med Ryssland

När verkligheten överträffar dikten, igen och igen och igen drabbas betraktaren lätt av matthet och likgiltighet. För många personer kan turerna kring USA:s nye president Donald Trump för länge sedan ha passerat den gränsen.

Lyckligtvis har de mer direkt berörda, den amerikanska pressen, som kämpar för sin överlevnad som fristående nyhetsrapportör, har lyckligtvis fortfarande ork att gräva vidare.

I förrgår skrev kolumnisten John Cassidy i The New Yorker  att det nu är dags för en ordentlig utredning av Trumps band till Ryssland.

”Trumps kampampanjorganisation hade kontkater med Rysslands underrätelsetjänst”

Cassidy skriver att medan Washington fortfarande nyfiken på nyheten att Michael Flynn var tvungen för att avgå från sin post som Donald Trump’s nationelle säkerhetsrådgivare, drabbades huvudstaden av en ny shock på tisdagskvällen. Med hänvisning till fyra nuvarande och tidigare amerikanska regeringstjänstemän som källor, skriver The Times Michael S. Schmidt, Mark Mazzetti och Matt Apuzo: ”Telefonlistor och avlyssnade samtal visar att medlemmar av Donald J. Trumps organisation för presidentvalskampanjen 2016 och andra personer med anknytning till Trump hade upprepade kontakter med företrädare för den ryska underrättelsetjänsten under valåret.

Fakta i målet
Detta är ett område som rymmer åtskilliga spekulationer, men några fakta vet vi med säkerhethet skriver Casssidy. Ett av dessa är att amerikanska underrättelsetjänster tror att ryska underrättelseorgan, på Putins order, försökte hjälpa få Trump att bli vald som president. Det är också väl etablerat att Trump har haft många finansiella mellanhavanden med rika och väl anslutna ryssar. (För information om dessa mellanhavanden, se en lång bit i The American intresse av författaren och forskaren James S. Henry.)

Länk till artikeln i The New Yorker
Länk till SVT – Rapport rörande Trumps första presskonferens
(17 februari 2017)


2017-02-11: Löfven upprörd
över rysk Twitterkampanj mot Wallström

 

Klicka på bilden för att komma till artikeln hos Sveriges Television, svt.se

 

Källa: Sveriges Television:

Inför mötet med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov om två veckor, har utrikesminister Margot Wallström (S) blivit föremål för en desinformationskampanj på nätet.

Det falska uttalandet sägs komma från en frågestund vid Lunds universitet och lyder: ”Vardag i den civiliserade världen: Sveriges utrikesminister föreslår kastrering av alla vita män”.

Ambassaden slog larm
Sveriges ambassad i Moskva slog larm sedan det falska uttalandet fått spridning från ett ryskt Twitter-konto med över 30.000 följare. Analysen är att det är en samordnad kampanj riktad mot svenska intressen, något som sägs förekomma ganska ofta på vissa ryska sajter och sociala medier.

 


2017-02-07:  Professor Hans Rosling död

Professor Hans Rosling har avlidit. Han blev 68 år.

Rosling var professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet och forskade bland annat om samband mellan ekonomi och hälsa runtom i världen. Hans Rosling blev internationellt känd för sina pedagogiska föreläsningar. Han dog på tisdagsmorgonen och blev 68 år gammal.

Läxade upp dansk programledare
SVT påminner på sin webbsida om hur Rosling fick stor internationell uppmärksamhet då han medverkade i ett nyhetsprogram i danska public service för att tala om världens befolkningsutveckling. Intervjun börjar med att programledaren Adam Holm får mothugg på första frågan som innehöll ett påstående om att Europa är pressat av flyktingkrisen.

– Vi är inte pressade. Vi är en del av världen som har väldigt mycket resurser. Sen måste man bestämma sig för hur mycket man ska hjälpa till. Jag lägger mig inte i den politiska debatten, men det är inte särskilt mycket flyktingar som har kommit i förhållande till vad Europa skulle kunna ta emot, sade han.

”En skäli männish”
När Tage Danielsson gick bort kommenterade min mor hans frånfälle med att han var en skäli männish. Samma omdöme omfattar tveklöst även Hans Rosling.

Skäli — Värdefull
Skäli är ångermanländska och betyder värdefull. Det blir alltid stora tomrum när skäliä människor går bort.

Erik SM7DZV

Länk till SVT.se


2017-01-24  Ledare i Dagens Nyheter:
”Sverige måste rusta cyberförsvaret”

I gårdagens ledare skrev Dagens Nyheter:

”Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton ­råkar vara det senaste och mest kända offret för illvilliga ryska hackare. Men hon är inte det första. Och alldeles säkert blir hon inte heller det sista.

Att samma sorts attacker lätt kan riktas mot svenska politiker står utom tvivel efter den nyhet som DN avslöjar på söndagen.”

Länk till DN:
Sverige måste rusta cyberförsvaret


2017-01-22: America First

Donald Trumps kampanjmotto America First drar, bland historiskt bevandrade amerikaner, tankarna till en antisemistisk organisation under andra världskriget.

Den organisation som verkade under andra världskriget var isolationistisk, vilket Trump förnekar att han är.  I en intervju i the New York times i mars heter det:  “I’m not isolationist, but I am ‘America First,’” he said. “So I like the expression. I’m ‘America First.’”

Att koppla Trump till den antisemistiska organisationen  på 1940-talet, något som en del debattörer i USA förefaller göra, är troligen att gå alldeles för långt. Frågan är ifall Trump över huvud taget kände till organisationen, innan han formulerade sitt motto om America First.

Hanlons Rakkniv
Det ligger sannolikt närmare till hands att tillämpa Hanlons rakkniv: ”Tillskriv aldrig något ont uppsåt, när det är tillräckligt att förklara det med dumhet”.

Länk
Den amerikanska debatten är under alla omständigheter intressant. Läs gärna artikeln A Short History of ’America First’ i The Atlantic.

/Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com