Några rader
om trovärdighet och pressetik

Policydokument 2015-05-31

Sedan jag för en dryg vecka sedan öppnade Amatörradionyheterna har ett stort antal radioamatörer hört av sig och önskat projektet lycka till.

Trovärdigheten är vår viktigaste tillgång
Några försumbart få har, enligt vad som berättats mej, uttryckt kritik på något nätforum och sett eller velat se sidan som en möjlig konkurrent till SSA:s nyheter.  Idag fick jag till och med ett mejl där avsändaren riktade kritik mot SSA, samtidigt som han tyckte att mitt initiativ att starta Amatörradionyheterna var bra. Han uttryckte dessutom förhoppningen att sidans innehåll skulle bli ”SSA-fritt”.

Vilken trovärdighet skulle en publikation av godtycklig art få, om läsaren visste att redaktionen bara publicerade filtrerade nyheter?  Att be en redaktion presentera tendentiösa nyheter, enfaldigare förhoppning har aldrig satts på pränt. Publikationens och redaktionens viktigaste tillgång är dess trovärdighet. Vi tänker inte riskera vår trovärdighet för allt smör i Småland.

Nyhetsvärdet avgör
Det som avgör vad som publiceras på Amatörradionyheterna är händelsens nyhetsvärde. Inget kommer att vara för stort, ingenting för litet. Vi kommer att göra allt för att det vi publicerar ska vara sakligt korrekt. Det kommer säkert att finnas ett och annat korrekturfel precis när vi släpper en artikel. Ju mer text man processar, desto större är risken för korrekturfel. Korrekturfel rättar vi omgående när de upptäcks.

Oberoende nyhetsrapportering
Det är jag som i egenskap av redaktör självständigt avgör vad som ska publiceras. Jag är inte underställd vare sig internettroll eller annan självutnämnd eller formell överhet. Jag har flerårig erfarenhet av hur en nyhetsredaktion fungerar, och jag vet hur en nyhetssajt kan och bör drivas.  Jag är inte till salu.

Inget otalt med SSA
Det borde vara onödigt att behöva påpeka, men det måste stå klart för alla, att jag som grundare och ansvarig utgivare av Amatörradionyheterna inte har något otalt med Föreningen Sveriges Sändare Amatörer, SSA. Jag har obrutet medlemsskap i SSA sedan 1966. Jag har alltid varit lojal mot föreningen och tänker så förbli. Om till exempel QTC-redaktionen ber om löfte att använda material som jag har copyright på, text eller bilder, kommer mitt svar att, liksom alltid tidigare, bli ja.

Korrekt rapporterade nyheter bra för amatörradion
I likhet med ett antal ledande radioamatörer som uttalat sig om Amatörradionyheterna är min bedömning, att korrekt rapportering av nyheter som berör amatörradio och angränsande ämnen är viktig för amatörradion och dess utveckling. Du som läsare, måste kunna lita på det vi publicerar. Om en nyhet uppfattas som positiv eller negativ beror helt på läsarens värderingar. Det är alls inte säkert att det som publiceras alltid kommer att få applåder från SSA:s ledning, lika lite som från den promille av Sveriges radioamatörer som ser som sin livsuppgift att hitta fel och brister i SSA:s verksamhet.

Min uppfattning är att det både finns rum för, och behov av, en fristående och från organisationer oberoende nyhetsrapportering. Nedan finns en artikel som utgjorde Amatörradionyheternas programförklaring. Jag publicerade den dagarna efter att jag startat.  Artikelns innehåll gäller fortfarande.

Hjälp oss genom att fortsätta skicka in nyhetstips.

Böda den 31 maj 2015
Erik Nyberg SM7DZV
Ansvarig utgivare

 

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com