Radiohelg med SK5CG – Aktiva Synskadades Förening

Posted by Erik SM7DZV on 13 juni, 2015 in Nyheter |
SK5CG

QSL SK5CG – Aktiva Synskadades Förening, Grillby.

 Under helgen aktiveras SK5CG, klubbstation för Riksföreningen Aktiva Synskadade, tidigare Blinda Barns Utveckling. Bakom aktiviteten döljer sig bland andra Esko SM5AKP och Hasse SM0BYD och flera andra.

– Vi kommer att byta vår G5RV-Plus mot en separat dipol för 80m. En 40m dipol har vi också på gång, säger Hasse SM0BYD.

Efter nio och ett halvt år i malåse vädrades signalen SK5CG på nytt våren 2014. Radiohelgerna under många tidigare år rönte stort intresse och signalen är välkänd,  bl.a. genom då flitigt och framgångsrikt deltagande i 2-meters-  och 70-centimeterstesterna.

Återstarten den 30 april 2014 hade föregåtts av omfattande antennarbeten och översyn av stationen.

Fritidsaktiviteter under veckosluten
Riksföreningen Aktiva Synskadade (tidigare Blinda Barns Utveckling) bildades 1969 med syfte att erbjuda eleverna vid Tomtebodaskolan i Solna varierande och intressanta fritidsaktiviteter, främst under veckosluten. Tomteboda var på den tiden Sveriges enda grundskola för enbart synskadade elever och följaktligen ett internat.

Föreningens inriktning har sedan starten varit att bedriva meningsfull och allsidig fritidsverksamhet, som inte bara vänder sig till synskadade barn och ungdomar utan även till deras föräldrar, syskon och kamrater såväl som till synskadade föräldrar med barn.

FrälsarkransDykinstruktören Esko…
Ett tidigt inslag i verksamheten blev dykning. Dykarlegenden Sven Nahlin, god vän till Esko SM5AKP, frågade, efter en demonstration i bassängen vid Tomtebodaskolan, ifall intresse fanns för att lära sig att dyka. Han fick ett rungande JA till svar. Sven lockade Esko dit och han blev assisterande dyklärare vid dåvarande Tomtebodaskolan i Solna.

… introducerade amatörradio
Så småningom ansåg Esko att amatörradio borde vara en utmärkt hobby för synskadade och var en av de, som startade radioverksamheten. Många signaler har skolats vid tidigare BBU (Blinda Barns Utveckling) och SK5CG, i Örbyhus.

QRV igen 2014
– SK5CG, som nu genom idogt arbete av bl.a. Esko SM5AKP och Hasse SM0BYD, de alltid närvarande magnifika Pelle, Oskar, Jocke med flera, är nu åter QRV sedan april 2014, efter nio och ett halvt år i ”malpåse.”

Tacksamma för donationer
– Vi är väldigt tacksamma för hittillsvarande donationer, bl.a. i form av en mast, monobandsyagi för 20m en G5RV Plus mm. Vår gamla WARC-bandsdipol, vanligtvis som roterande, nu åter uppsatt men, fast monterad.

Byter antenner i helgen
– Under helgen planerar vi att byta vår G5RVPlus, mot en separat dipol för 80m. En 40m dipol har vi också. Klicka på www.qrz.com/lookup/sk5cg där du kan se hur vi omvandlade vår gamla uppfräschade MACO tre elements trebandare, till abstrakt oanvändbar aluminiumbaserad s.k. konst. Vår nya monobandare för 20m är förvisso, mycket bättre.

För SK5CG 73+88
SM0MPE Hernan, SM5AKP Esko & SM0BYD Hasse samt alla i vårt gäng.

Riksföreningen Aktiva Synskadade

Tomtebodaskolan lades ned
Verksamheten vid Tomteboda i Solna blev en succé och fortsatte på samma sätt under hela 70- och en bit in på 80-talet.  Efterhand som synskadade elever i allt större utsträckning, redan från första klass integrerades i skolorna på sina hemorter, minskade elevunderlaget för Tomteboda. Skolan lades ned 1987.

Föreningen fortsatte arbeta
Därefter har föreningen fortsatt med samma ambition och inriktning som vid starten; Att bedriva meningsfull och allsidig fritidsverksamhet, som inte bara vänder sig till synskadade barn och ungdomar utan även till deras föräldrar, syskon och kamrater såväl som till synskadade föräldrar med barn.

Flyttat till Grillby
Fram till 2009 bedrevs verksamheten till övervägande del på de två fritidsgårdar föreningen då hade i Örbyhus, beläget fyra och en halv mil nordost om Uppsala. De senaste två åren har dessa successivt avvecklats. Föreningen har därefter haft möjlighet att köpa en ny och mer ändamålsenlig anläggning, vid Mälaren utanför Grillby.

Många olika aktiviteter
Genom åren har föreningen sysslat med många skiftande aktiviteter, exempelvis paddling, segling, tandemcykling, ridning, musik och sång, amatörradio och datakunskap

Tänjer gränser
Aktiva Synskadade tänjer gränser och ser möjligheterna för dig som synskadad.
Vi har varit pionjärer på många områden såsom dykning, skidåkning, bilkörning på avlyst bana, ridning m.m. för synskadade.
I Stockholm ägnar föreningen sig åt sportdykning, goalboll (bollsport anpassad för blinda och synskadade), bowling samt teaterbesök och andra kulturaktiviteter. Man arrangerar även årliga skidveckor och ibland rekreationsresor utomlands.

600 medlemmar. Allt arbete ideellt
Föreningen grundades 1969 och har idag ca 600 medlemmar. Alla ledare har sedan starten arbetat ideellt.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com