Piratsändningar i Norge sedan NRK
släckte FM och gick över till DAB+

Posted by Erik SM7DZV on 22 december, 2017 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Sedan Norge slutade sända NRK:s nationella kanaler på FM och övergått till digitala DAB+ har piratsändningar börjat höras i Tröndelag och Nordland, de två regioner som först släckte rundradions nationella FM-nät.

På sin hemsida  rapporterade NRK redan i mars, att personer börjat tappa de nationella digitala sändningarna (DAB+) och återutsända dem på FM.

Rent tekniskt förefaller det röra sig om enkel crossbandteknik.

NRK ”förvånat”
Från NRK uttryckte man förvåning över att deras program hade börjat transiteras via piratradio. I mars 2017 hade tillsynsmyndigheten fått två anmälningar. Distributionschefen för NRK var (i mars, när artikeln publicerades) bekymrad över att piratsändningarna skulle komma att spridas efterhand som de nationella FM-sändningarna skulle släckas i fler fylken.

En sektionschef vid Nasjonal kommunikasjonsmyndighet menar att piratsändningar kan  leda till störningar av annan radiotrafik, men att det inte kommer att bli några större problem.

Norge slutade sända FM på luciadagen
På luciadagen slutade Norge att sända nationell rundradio över FM-bandet. Norge blev därmed det första landet i världen att släcka det nationella FM-nätet. Vi rapporterade för en dryg vecka sedan att NRK hade tappat var femte lyssnare, sedan man började släcka rundradions FM-nät och att radiolyssnandet i landet hade gått ned med 10 procent.

Många saknar radiomottagare för den nya tekniken
Endast hälften av norrmännen kan lyssna på DAB+ i sina bilar. Många norrmän saknar radiomottagare för den nya tekniken.

Länkar:
NRK: Ulovlige piratsendinger på FM (Publicerad 2016-03-27)
NRK: Tre av fem imot slukking av FM-nettet (Publicerad 2016-07-13) Amatörradionyheterna: Norska lyssnarna överger NRK (Publicerad 2017-12-15)

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com