Sex dagar i följd utan solfläckar

Posted by Erik SM7DZV on 11 juni, 2018 in Nyheter |
2018-06-11

Diagram som visar utvecklingen av solfläckar
från januari år 2000 fram till den 4 juni 2018.
Den blåa linjen visar 13 månaders löpande medeltal för månadsvärden. Den punktstreckade svarta linjen visar månadsvärden och den svarta heldragna linjen visar  prognosticerade värden för de närmaste månaderna.
Källa: NOAA. Klicka på bilden för länk.

— Av Erik SM7DZV —

Idag är det den sjätte dagen i följd utan solfläckar. Totalt under 2018 har 86 dagar observerats utan solfläckar, vilket motsvarar 53 procent av alla dagar i år.

Av grafen framgår att det löpande medeltalet närmar sig noll. Studerar man grafen och jämför med ungefär motsvarande läge 2008 finner man att det tog drygt ett och ett halvt år tills kurvan började vända uppåt igen.  Skulle vi anta att utvecklingen går i ungefär samma spår denna gång , som i slutet av förra solfläckscykeln, kommer vändningen i allra bästa fall tidigast någon gång under år 2020.

För att utmana sina gamla statistiska kunskaper har redaktören därför börjat överväga möjligheterna att börja göra egna tidsserieanalyser av förloppet.

Dock är det svårt att sia om framtiden, och Orsa kompani lovar som bekant ingenting bestämt.

Länkar
Lär mer om solfysik, rymdväder och kopplingen till radiokonditioner. Läs i Verktygslådan vår introduktion till texterna om rymdväder. Klicka här. 

Se också gärna vad Amatörradionyheterna tidigare har skrivit om solfäckar. Klicka här.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com