Motala säljer Sveriges Rundradiomuseum
Mäklarfirman ERA letar efter lämpliga köpare

Posted by Erik SM7DZV on 11 mars, 2019 in Nyheter |
Uppdaterat 2019-03-11 klockan 17.10.
2019-03-14: Uppgift om årtal  rättad.

Sveriges Rundradiomuseum i Motala.
Foto © Lennart Deimert SA5MMM
Klicka på bilden för att läsa om Sveriges Rundradiomuseum 
på kommunens hemsida, avdelningen för Kulturarv.

— Av Erik SM7DZV —

Kommunstyrelsen i Motala har lämnat in ett uppdrag att sälja Sveriges Rundradiomuseum till en fastighetsmäklare.

Motala kommun har beslutat att Fastighetsförvaltningen ska ta ut hyra från Bildnings- och kulturförvaltningen för fastigheten där rundradiomuseet är inrymt. Kommunens politiker har också beslutat att det ska vara gratis för alla att besöka museet. Eftersom politikerna inte heller vill anslå medel för att driva museet har kulturförvaltningen inte längre råd att betala hyran till Fastighetsförvaltningen.

Kommunstyrelsens ordförande Kåre Friberg.
FOTO Motala kommun

”Prioriterar bort
det som gör minst ont”
-Vi har ju förvaltningar som driver olika verksamheter, säger kommunalrådet Kåre Friberg (M). Och det som förvaltningarna inte har under sina armar, det läggs då under kommunstyrelsens armar. Bildnings- och kulturförvaltningen vill inte bära kostnaderna för Radiomuseet. Dom vill gärna vara där och bedriva verksamhet, men dom vill inte betala kostnaderna för det. Det är en budget dom har, och där prioriterar man bort det som gör minst ont.

Kommer Sveriges Rundradiomuseum att vara öppet i sommar?
Amatörradionyheterna har hittills inte kunnat nå kulturchefen i Motala för att få svar på frågan om Sveriges Rundradiomuseum kommer att öppnas som vanligt i maj.

 

Anlitar mäklarfirman ERA
Efter höstens val tillträdde en borgerlig ledning för Motala kommun. Den nya kommunstyrelsen har efter upphandling beslutat att anlita mäklarfirman ERA för försäljning av Sveriges Rundradiomuseum. Museet finns i samma byggnad som mellan åren 1926 och 1962 inrymde Motala Rundradiostation. År 2012 övertog Motala kommun anläggningen från Teracom tillsammans med ekonomisk ersättning som motsvarande det belopp som Teracom hade räknat med att rivningen av radiostationen skulle kosta.

Politikerna har satt de ekonomiska ramarna
Bildnings- och kulturförvaltningen i Motala ansvarar för Rundradiomuseet. Fastighetsförvaltningen har hand om själva byggnaden. Politikerna i Motala har formulerat de båda förvaltningarnas ekonomiska ramar. En följd av detta är att Bildnings- och kulturförvaltningen inte har råd att betala hyran, samtidigt som Fastighetsförvaltningen kräver hyra för byggnaden.

Besök på museet gratis
Det är långt mellan intäktsposterna i bokföringen för Sveriges Rundradiomuseum. Motalas politiker har bestämt att det inte ska kosta något att besöka museet, men guidade visningar för grupper kostar 1400 kronor. Eftersom museet har ont om intäkter och politikerna inte vill anslå tillräckliga medel för att driva museet finns det heller ingenting att betala hyra med.

Säljer fastigheter som inte ingår i ”kärnverksamheten”
Det är därför kommunstyrelsen har anlitat en mäklare, som ska sälja de cirka 30  fastigheter som kommunstyrelsen anser  inte ingår i kommunens ”kärnverksamhet”. Om planerna att sälja Sveriges Rundradiomuseum säger kommunalrådet Kåre Friberg:

”Det finns människor som tycker det är fel, absolut”
– Det finns människor som tycker det är fel, absolut. Det är inget stort motstånd, men det är några personer som framfört sina åsikter om att dom tycker kommunen ska behålla det.

Fått en Allmänhetens fråga
– Jag har fått en allmänhetens fråga om bland annat Radiomuseet, om hur vi ser på saken. Jag ska svara på den vid ett fullmäktigemöte idag.

Går inte att säga när försäljningen ska ske
När försäljningen av Sveriges Rundradiomuseum kan ske går inte att säga idag.

– Det omöjligt, säger Kåre Friberg. Det handlar om att mäklaren ska hitta en köpare. Det är det som styr. Så att vi sitter ju inte och väntar på det. Är det rätt köpare så blir det affär.

”Hoppas det ska bli något vettigt av det”
– Vi vill ju att det [Rundradiomuseet, reds. anm.] ska drivas på samma sätt. Det är ju önskemål om det. Vi hoppas ju verkligen att det ska bli något vettigt av det, att det blir användbart och bättre än idag.

Länkar
Motala Vadstena Tidning (2019-02-13): Radiomuseet läggs ut till försäljning
Motala kommun: Sveriges Rundradiomuseum
Wikipedia: Sveriges Rundradiomuseum
Amatörradionyheterna (2016-06-22): Orlunda Radiostation 1962 — 1990 Här har tiden stannat


Bakgrund:
Motala kommun har beslutat
att sälja Sveriges Rundradiomuseum

”Alla ska säljas”
Efter valet hösten 2018 tog den borgerliga alliansen makten i den röda kommunen Motala. Ledningsförvaltningen fick i uppdrag att peka ut objekt lämpliga för försäljning, En utredning som tillsattes föreslog att cirka 30 fastigheter, som kommunen äger ska säljas. Den politiska majoriteten i Motala betraktar de aktuella fastigheterna som objekt som inte används inom kommunens kärnverksamhet. Det är grunden för kommunens nuvarande försäljningsplaner. Alla ska säljas.

– Det kommer att bli samtliga, säger Kåre Friberg. Man börjar med ett och fortsätter sedan. Alla ska ju upp.

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com