Finländsk passning till Motalas kommunalpolitiker:
”Kom och se hur vi räddade radiomuseet i Lahtis”
Uppdaterat 2019-03-12: Uppdaterat rubrik.
— Nyhetskommentar av Erik SM7DZV —
När Kari Kallio i Finland läste artikeln om den inledda försäljningen av Rundradiomuseet i Motala postade han omgående en kommentar, där han berättar om museet i Lahtis och hur man löste motsvarande problem.
År 2013 hade Lahtis samma problem. Lahti Radio and TV Museum led då av lokalproblem. direktören för Lahtis Museum var redo att ge upp platsen, eftersom kostnaderna för fastigheten var så höga. Lahtis stad ansvarade för driften museet som ägs av en stiftelse, Radio Museum Foundation. Till slut blev det en kompromiss.
Kommunen fick öppna sin pengpung för att reparera den kulturhistoriskt värdefulla fastigheten för blivande generationer. Samtidigt digitaliserades hela utställningen. På så sätt aktiverades besökare att själv söka efter sina upplevelser. Om denna modell intresserar Motala beslutsfattare, Var så god och gör ett studiebesök till Lahtis!
Motala: Inga andra alternativ än försäljning övervägdes
Kommunalrådet Kåre Friberg i Motala uppgav i en första telefonintervju med Amatörradionyheterna att kommunstyrelsen i Motala, när den beslutade sig för att sälja Sveriges Rundradiomuseum, inte övervägde några andra alternativ än försäljning.
Den nuvarande kommunstyrelsen i Motala valdes i september 2018 och en ny majoritet tog makten i kommunen. Redan under hösten fick ledningsförvaltningen uppdraget att ta fram objekt som var lämpliga till försäljning. En av de fastigheter som sattes upp på säljlistan var den gamla radiostationen från 1927.
Rundradiomuseet — Enbart fastighetsvärde?
Hade Motala kommun sett något mer än enbart fastighetsvärde i Rundradiomuseet, skulle försäljningsbeslutet sannolikt ha föregåtts av eftertanke och försök att hitta andra alternativ än att — som nu — lämna ut fastigheten till en mäklare.
Lahtis och Grimeton bra exempel
Ett bra exempel på ett levande radiomuseum är Radiomuseet i Lahtis, Finland. Ett annat bra exempel på ett levande radiomuseum finns i Grimeton i Halland. Grimeton har för övrigt även lyckats behålla rollen som levande sändarplats. Såväl Radiomuseumet i Lahtis som Världsarvet Grimeton ägs och drivs av stiftelser vars syfte är att bibehålla de kulturhistoriskt värdefulla anläggningarna för kommande generationer.
Varför inte en stiftelse?
Det är svårt att förstå varför kommunstyrelsen i Motala började upphandla mäklartjänster innan den ens övervägt olika möjligheter att rädda Sveriges Rundradiomuseum. Om den politiska låsningen inte är total, borde det rimligen fortfarande finnas tid för reflexion och eftertanke. Varför inte börja med att utreda möjligheten att bilda en stiftelse?