Repeaternäten på Öland uppgraderade

Posted by Erik SM7DZV on 15 juni, 2020 in Nyheter |

Peter SM7GXQ, som byggt och programmerat den nya logiken,  under dagens avslutande finjustering av Ölandsrepeatrarnas nivåer.
FOTO © Erik SM7DZV

Arbetet med att modernisera repeaternätet på Öland har tagit ett stort kliv framåt, i och med att repeatrarna som tillhör Ölands Radioamatörer – SK7RN – nu fått ny logik. Tidigare grundfunktionalitet har återskapats i ny teknisk miljö – SvxLink.

Med modernare teknik följer också högre driftsäkerhet, ökad tillförlitlighet och stabilitet – samt en mängd nya funktioner som kan användas av den som så önskar.

Repeaternätet på Öland består sedan tidigare av tre sammanlänkade repeatrar, SK7RN:
• SK7RN-C(enter) Borgholm R2x 145,6625
• SK7RN-S(outh) Mörbylånga R1 145,625
• SK7RN-N(orth) Böda R6 145,750

Sammanlänkningen använder fortfarande analog radio på 70-cm-bandet. Nätet är därför inte beroende av Internet för att fungera.

Täckningskarta för SK7RN:s tre länkade 2-metersrepeatrar på Öland.
Använd [CTRL +] för att förstora kartan.

Enar SM7MQE använde en del av dagen till att justera de fyrstackade antennerna i toppen av den 42 meter höga Bödamasten.
FOTO © Erik SM7DZV

Avbrottsfri kraft
Repeatrarna är alla tre försedda med avbrottsfri kraft och länkningen sker via radio (70cm), helt oberoende av fungerande Internet eller mobilnät. Detta innebär att nätet täcker hela ön och att all trafik delas mellan repeatrarna. Repeatrarna är även körbara en bra bit in över fastlandet och ibland även från Gotland.

Dessutom SK7RFL i Algutsrum
Förutom dessa repeatrar finns även SK7RFL – just nu enbart 2 meter på reservstationen. Inom kort kommer dess ordinarie stationer på två meter och 70 centimeter att driftsättas:
• Algutsrum R0 145,600,
• Algutsrum RU0 434,600 samt
• Algutsrum DMR 434,550.

Echolink och inom kort även DMR
SK7RFL är normalt fristående och täcker ensamt stora delar av Öland samt även en stor del av södra Kalmar län. SK7RFL är även utrustad med EchoLink. I planeringen ligger att integrera den nya logiken i själva repeatern samt komplettera med en ny DMR-repeater från samma QTH.

Peter SM7GXQ

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com