Hjälp oss att hitta resurspersoner
med kunskap som intresserar radioamatörer
Uppdaterat 2021-01-29.
2021-01-31: Fotnot — Tips för att ”se bättre ut” under videomötet.
Konferensplattformen Jitsi har blivit de svenska radioamatörernas väg till kontakter under pandemin. Fler och fler klubbar använder Jitsi för sina virtuella möten. Jitsi kan emellertid bli mer än ersättning för fysiska klubbmöten. Jitsi kan ge oss radioamatörer möjligheter att lära oss mera och utveckla vår hobby.
För att det ska lyckas behövs bara att vi kan inventera resurspersoner med kompetenser inom olika områden och att vi får kunskap om vilka ämnen som är mest efterfrågade av radioamatörerna. Länkar finns längst ned i artikeln.
Oberoende av avstånd
Som många radioamatörer redan upptäckt är Jitsi en plattform som gör att radioklubbar, oberoende av avstånd, kan dra nytta av unika specialkompetenser. SK3BG i Sundsvall är en klubb som redan tidigt under pandemin började använda Jitsi för virtuella klubbmöten.
Byt pandemins jämmer och elände
mot win-winsituation för amatörradion
Jitsi kan bli lösningen. Jitsi följer inte heller några klubbgränser. Med Jitsi kan vi matcha tillgängligt kunskapsutbud mot radioamatörernas bildningshunger. Plötsligt kan vi själva konvertera pandemins jämmer och elände till en kunskapsmässig win-winsituation för amatörradion.
Högklassiga föreläsningar
hos SK3BG Sundsvall och SK7RN Öland
Under veckan som gått har SK3BG i Sundsvall och SK7RN på Öland genomfört två högklassiga föreläsningar över Jitsi. Hos SK3BG höll Henrik SA3BPE under tisdagskvällen en genomgång av PGP-kryptering för 30-talet mötesdeltagare. Hos SK7RN föreläste Peter SM7GXQ på torsdagen om Analog och digital radio med inriktning på VHF och UHF. Antalet deltagare var ungefär lika många som i Sundsvall.
Kunskaper och intressen följer inte klubbgränserna
Specialistkunskaper och intresseinriktningar följer inte några klubbgränser. Den som genomfört en föreläsning, hållit ett föredrag eller gjort en demonstration kring något amatörradiorelaterat ämne eller aktivitet har lagt ned åtskillig tid på att förbereda en sådan föreläsning eller demonstration. Efter det grovarbetet skulle det kanske vara trevligt att få tillfälle att möta nya grupper av intresserade? Den som har pejl på ett ämne kan fråga sig om andra radioamatörer kanske skulle vara intresserade av kunskapen?
Tvådelad tiotusenkronorsfråga
Den första delen av tiotusenkronorsfrågan handlar om att hitta resurspersonerna som sitter inne med de specialistkunskaper som efterfrågas. Den andra delen handlar om att inventera vilka intresseområden som ligger och pyr på de olika stationsplatserna och radioklubbarna.
Så här kan vi matcha kunskapsutbud mot efterfrågan
Har du kunskaper inom något ämnesområde, som du vill dela med dej av? Eller har du förslag på något ämne som du skulle vilja veta mera om? Skicka ett svar per mejl. Vi kan då göra en sammanställning som ger klubbarna tips om villiga föreläsare och med amatörradions resurspersoner kan få tips om lämpliga teman för föreläsningar eller andra aktiviteter.
• Du som har kunskaper och vill dela med dej
Du som redan har material klart eller är beredd att börja lektionsplanera: Klicka här och berätta !
• Du som har intresse för ett ämne och vill veta mer
Du som funderar över frågor eller ämnen som du skulle vilja veta mera om: Klicka här och berätta!
Erik SM7DZV
FOTNOT:
Tips för att ”se bättre ut” under videomötet
SM0DOU Gunnar tipsar om hur man ska se ”bättre ut” under videomöten:
Enkla knep är att se till att kameran finns i ögonhöjd (sätt den bärbara på en kartong), att ordna mjuk belysning bakom kameran/datorn, kameran/datorn på ett sådant avstånd så att mer av ansiktet kommer med i bilden.
Försök också att inte ha för rörig bakgrund — häng upp ett skynke eller montera en rullgardin som täcker — och använd headset.