Bakgrundsbild och mer säkerhet i ”nya” Jitsi

Posted by Erik SM7DZV on 7 april, 2021 in Nyheter |

Exempel på inkopierad bakgrundsbild där störande flimmer runt ansiktet har reducerats.

Webbplattformen Jitsi har fått en ansiktslyftning.

Uppdateringen innehåller bland annat möjligheter att kopiera ett foto som bakgrund samt möjligheter att använda en ny säkerhetsrutin. Nedanstående redovisning avser Jitsiversionen för PC.

Det användaren först möter är en sammanställd kontrollmeny, i mitten längst ned på bildskärmen. I fältet har man samlat olika symboler som tidigare fanns utplacerade till höger, i mitten och till vänster i skärmens nederkant.

Enklare för användaren
Nu är allt samlat på ett ställe, och tidigare användare av Jitsi kommer snabbt att känna igen sig. Förändringen kommer också att leda till att det blir enklare för nya användare att lära sig hantera plattformen.

 

Kopiera in bakgrundsbild
Möjligheten har efterfrågats från många användare, om att kunna kopiera in en annan bakgrund för att slippa visa en ibland distraherande miljö från den plats sändningen sker. I den nya versionen av Jitsi har en sådan funktion lagts till. Det fungerar i stort sett bra även om bakgrunden ändå kan flimra illa och störa ansiktets konturer.

Reducera flimret runt ansiktet
Utan motåtgärder riskerar inkopieringen av bakgrund att förstärka i stället för att ta bort störande bakgrundsdetaljer. Ett sätt att reducera problemet är att placera en mindre enfärgad bakgrund på ytan precis bakom där ansiktet avbildas. På exemplet med den inkopierade Ölandsbron har en vit bakgrund placerats cirka en meter bakom objektet.

Lobbyn — ett väntrum för deltagare
Säkerhetsfunktionen ”Lobby” är närmast att ses som ett väntrum. För att komma vidare behöver den påstigande, utöver själva rumsadressen, ha tillgång till ett lösenord, i bilden exemplifierad med en elvaställig kryptogrupp. Säker överföring av lösenord kan lämpligen göras med Signal.

Ände-till-ände-krypteringen
Ände-till-ände-krypteringen är än så länge experimentell. Den är därför försedd med varning om att den effektivt förhindrar ett antal tjänster som tillhandahålls av en del servrar. Funktionen kräver dessutom att konferensen genomförs med hjälp av en webbläsare som fungerar med inkommande strömning.

Erik SM7DZV

 

Skärmklipp: Jitsis nya säkerhetsfunktioner.

 

Länk
Amatörradionyheterna (2020-04-12): Jitsi – Ett enkelt och säkert alternativ för alla som vill delta i eller genomföra videokonferenser

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com