Ölands Radioamatörer ryckte ut — räddade
anrik TUFF-anläggning undan skrotning

Posted by Erik SM7DZV on 22 april, 2021 in Nyheter |

Ordföranden för FRO Stockholm, Preben Sörensen SM0WJH, med ett av TUFF-anläggningens just nedplockade elevbord.
FOTO © Göran SM0DMY.

För några månader sedan annonserade FRO Stockholm att man skulle rensa ut lokalerna i Grimsta där bland annat det anrika Telekommunikationsutbildningssystemet För Försvarsmakten (militär förkortning TUFF) stått i många år.

Först till kvarn fick komma och hämta. Kostnadsfritt.

Nu är det där systemet inte precis något man tar i bakluckan på sin shoppingbil och ställer i en i övrigt välutrustad klubblokal. Ett antal elevbord med kopplingsboxar, ett lärarbord med pulpet, datorer och ett antal sladdar som man inte kopplar ihop hur som helst ingår i den välsorterade utrustningen.

 

Så kundurvalet var något begränsat. Ordföranden för FRO Stockholm, SM0WJH Preben, hotade med skrotning. Lokalen skulle utrymmas innan jul.

”Kommer inte på fråga”
-Kommer aldrig på fråga, var Eriks SM7DZV kommentar, när han fick höra talas om vad som kanske väntade den anrika telegrafisalsutrustningen. Erik är ordförande för Ölands Radioamatörer SK7RN och medlem i FRO sedan 1966 och före detta ordförande för Möre FRO.

-Vi hämtar det.

Temporär plats i hemvärnsförråd
Erik ordnade plats i ett hemvärnsförråd i Kalmar, där utrustningen skulle kunna lagras tillfälligt, samt planerade för hämtning i Grimsta. Allt var klart. Men sedan förvärrades Corona och TUFF-anläggningen blev stående i lock down, liksom så mycket annat i samhället.

Men så blev situationen akut. Lokalen där utrustningen fanns måste utrymmas. För att lösa situationen ställe Erik en fråga till FRO:s generalsekreterare Fredrik Färnqvist:

– Kan FRO ordna ett förråd i i Stockholmstrakten där ni kan förvara utrustningen tills smittspridningen avtagit så att vi törs hämta grejerna i Stockholm.

FRO hyrde lastbil och Preben satte sig vid ratten
Det var inte så enkelt. FRO hyrde i stället en lätt lastbil, betalade bränsle och kom överens med Preben, som är bussförare, att lasta och köra grejerna till Kalmar. Så förra helgen var det dags. FRO ställde upp med bilen som Preben välvilligt körde ner till Kalmar. Två radioamatörer från ölandsklubben ställde upp och hjälpte till att lasta, SM0VNZ Stefan och undertecknad SM0DMY, som väl skall erkännas, inte hjälpte till att lyfta så mycket, utan mest ägnade mig åt den inte mindre viktiga uppgiften att dokumentera kopplingarna för framtida sammanfogning. TUFF är inte precis en IKEA möbel som man sätter ihop med förbundna ögon.

Finns nu i Hemvärnsförråd i Kalmar
Så nu finns TUFF nere i ett förråd hos Hemvärnet i Kalmar.  Just nu letar Erik en lektionssal där utrustningen kan monteras upp igen. När det är klart kommer den på nytt att kunna användas som stöd för utbildning av nya generationer telegrafister. Det mest troliga är att det då kan bli fråga om veckosluts- eller veckokurser, de senare med schema från FRO:s uppskattade kurs 13:5 som mall.

FRO 13:5 i Karlsborg
Den kursen genomfördes under många år vid K3 i Karlsborg med Kjell Nerlich SM6CTQ som ansvarig lärare och med bland annat Roland Axelsson SM6AHS, Skövde, och Lars Nordgren SM0OY, Stockholm, som medhjälpare. Inryckningen skedde alltid på söndagen i midsommarhelgen:

”Stollaprov…”
”Stollaprov” var det en och annan som tänkte när inbjudan kom till kursen 13:5. Men det gjorde ingenting — trots det märkliga startdatumet strömmade FRO:s telegrafister till, och kursen blev allt populärare med åren. På programmet stod förmiddagarnas hörmottagning och eftermiddagarnas trafikövningar. Tid för sociala aktiviteter fanns också alltid med på programmet.

…och ”illusionskross”
Lördagen vecka 26 var det utryckning. Dock skulle pristelegrafering genomföras före lunch och hemförlovning. Det var inte alltid som resultatet av pristelegraferingarna motsvarade deltagarnas förväntningar. Det var inte helt utan orsak som en och annan kursdeltagare döpte om lördagens avslutande pristelegrafering till illusionskrossen.

TUFF fanns vid alla regementen med telegrafiutbildning
TUFF-anläggningar fanns förr vid alla regementen där militära telegrafister utbildades. Den telegrafisalsutrustning som nu har förrådsställts i Kalmar, och som kommer från FRO:s lokaler i Grimsta Stockholm, fanns ursprungligen på Berga Örlogsskolor. Där användes den för utbildning i ljussignalering.

De flesta TUFF-anläggningarna har skingrats eller skrotats
En TUFF-anläggning från I11 i Växjö finns på Ledningsregementets Museum i Enköping. Den idag enda anläggning som används och är i drift finns i Skolhuset på K3 i Karlsborg. I Karlsborg finns även resterna av en TUFF-anläggning, som kommer från telegrafilektionssal 2. Den anläggningen är inte monterad och inte komplett.

Driftsätts av FRO när alla bitar fallit på plats
Går det som Erik hoppas kommer den nu aktuella TUFF-anläggningen att sättas upp permanent och driftsättas av Möre FRO med bistånd av Ölands Radioamatörer, SK7RN.

Göran SMØDMY

 

Tack:
Möre FRO och Ölands Radioamatörer tackar Preben Sörensen, FRO och Hemvärnet för allt bistånd i samband med räddningsaktionen för TUFF-anläggningen.

 


Faktafel?
Hittat faktafel i texten? Skriv och berätta.

 

Lektionssalen i Grimsta i början av nedmonteringen. Till vänster lärarpulpeten med kontrollbordet, dokumentation och diverse annan utrustning samt fyra ännu inte nedmonterade elevbord.
FOTO © Göran SM0DMY.

Bilder från FRO 13:5 i Karlsborg

Improviserat klasskort utanför Skolhuset vid K# i Karlsborg. från telegrafistträff i mars 2003.
Klicka på bilden för större skala. FOTO: Troligen Lars SM0OY.

Bernt Danielsson i Graninge, SM3VWU (S.K.) var återkommande elev under telegrafikurserna i Karlsborg och intensiv pådrivare i FRO:s T-nät för telegrafi. Här på bild från en telegrafistträff i Karlsborg 25 oktober 2002. 
FOTO: Troligen Lars Nordgren SM0OY.

 

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com