Mejl till SK7RN:s alldeles nyvalde kassör:
Bråttom: Betala 18 850 euro …
Ett dygn senare: Ett bedrägeriförsök till

Posted by Erik SM7DZV on 2 november, 2021 in Nyheter |
Uppdaterat 2021-11-03 klockan 07.30. Uppdaterat 2021-11-03 klockan 11.54: Nytt bedrägeriförsök, se längst ned i artikeln.

Den ryska e-postadressen avslöjar bedrägeriförsöket. Både ordförandens namn och den nyvalde kassörens e-postadress var riktiga.
Skärmklipp ur mejlprogrammet.

Rolf SM7OHE, nyvald kassör i Ölands Radioamatörer.
Skickade inga pengar. Polisanmälde.

I morse, läs den 2 november, fick kassören i Ölands Radioamatörer ett mejl där han uppmanades att betala ut 18850 euro. Naturligtvis var det ett bedrägeriförsök.

Som avsändare angavs namnet på klubbens ordförande, dock med en rysk e-postadress. Händelsen är polisanmäld.

Händelsen polisanmäld
Det uppseendeväckande är att kassören Rolf SM7OHE, nyvaldes vid ett extra årsmöte den 28 oktober och att valberedningens förslag endast hade gått ut till klubbens medlemmar via mejl. Rolf hade inte varit kassör mer än fyra dagar innan han nåddes av bedrägerimejlet. Detta säger en del om det aktuella bedrägeriföretagets arbetsmetoder, storlek, förgreningar och geografiska utbredning.

”VD-bedrägerier”
Klubbens ordförande hade naturligtvis inte skickat något sådant mejl. Metoden kallas VD-bedrägerier, CEO-fraud eller Whaling. Metoden spred sig i Sverige under 2017 men har sedan dess inte vållat några större rubriker i nyhetsmedier.

Bottnen har gått ur ”marknaden”
Att Ölands Radioamatörer, med dess begränsade ekonomiska resurser, utsatts för ett sådant bedrägeriförsök kan knappast tolkas på annat sätt än att bottnen har gått ur detta segment av bedrägerimarknaden. Att denna typ av bedrägeriförsök fortsätter, tyder på att de trots allt ger avkastning till utövarna. Den som vill läsa mer om just denna typ av nätbrottslighet kan använda sökordet ”VD-bedrägeri” på nätet.

Skydda dej mot nätbrott: Var sjukt misstänksam
För att skydda dig mot nätbrottsförsök: Var sjukt misstänksam, speciellt mot fantastiska löften om ekonomisk vinning utan motprestation eller om gränslös sexuell förmåga. Skaffa ett kvalificerat säkerhetssystem för dina datorer och installera en tillförlitlig lösenordshanterare. Använd aldrig ett lösenord på mer än på ett ställe. Återanvänd aldrig lösenord.

 


 

Nytt bedrägeriförsök från samma ryska domän. Nytt brottstillfälle — ny polisanmälan upprättad.

Uppdaterat 2021-11-03
klockan 1154.

Ny polisanmälan upprättad efter ännu ett bedrägeriförsök
Ett dygn efter det första bedrägeriförsöket kom ett nytt mejl, där kassören, via klubbens e-postadress, tillfrågades om han var tillgänglig idag för att bedragaren skulle kunna skicka bankuppgifter om betalningen. Brevet var även denna gång undertecknad med mitt namn. Den ryska e-postadressen hade ändrats något sedan i går men domänen var densamma. Som vanligt i denna typ av mejl var språket bristfälligt.

Ny polisanmälan är upprättad.


 

Läs mer
Den som vill läsa mer om vad Amatörradionyheterna skrivit om nätbrottslighet kan klicka här eller här.

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com