Goda resultat av SK7RN:s CW-kurs på nätet
SM7BUA har också startat en nybörjarkurs

Posted by Erik SM7DZV on 18 december, 2022 in Nyheter |

Mats SM7BUA, lärare och handledare för elever som lär sig telegrafi på nätet.
FOTO: Privat.

Under den gångna hösten har Ölands Radioamatörer SK7RN fortsatt tidigare års telegrafiträningar genom övningar på nätet varje vecka.  Mats SM7BUA är handledare och inspiratör. Utbildningen går på Jitsi och eleverna sitter hemma vid sina datorer. Mats har också startat en ren nybörjarkurs i telegrafi.

För några år sedan tog SK7RN, Ölands Radioamatörer initiativet till att inbjuda till en ”avrostningskurs för telegrafister” där ett 15-tal äldre radioamatörer deltog. Deltagarnas motivation har varit stor, och flera av dem kör nu regelbundet CW varje vecka på 80-metersbandet.

 

CW-träning via Jitsi
Tidigare kördes kursen på 80 meter, både SSB och CW för instruktioner och träning. För att underlätta för deltagarna har man under hösten i år använt sig av datorprogrammet Jitsi, som också ger möjlighet att både se och höra varandra på nätet.  Deltagarna har då kunnat loggat in på Jitsi för att följa kursen.

— Deltagarna får lyssna på övningstexterna för att sedan redovisa vad man har uppfattat. Det har också inneburit en god social gemenskap, eftersom vi ser varandra på skärmen. Kurstillfällen har varit onsdag eftermiddag, en tid som passar de deltagande pensionärerna, berättar Mats SM7BUA som varit ensam lärare under höstterminen.

Mats ensam lärare
Fram till och med vårterminen 2022 var det SM7DZV; Erik och SM7BUA, Mats som var handledare och tränade deltagarna i både sändning och mottagning. Under hösten har Erik tvingats prioritera arbetet med att bygga till familjens huset i Böda. Detta har lett till att Mats varit ensam lärare under hela hösten. De senaste månaderna träning har därför huvudsakligen inriktats på mottagning.

Nybörjarkurs i telegrafi
— Under hösten har också en telegrafikurs för nybörjare startat upp. Vi jobbar i sakta takt för att ge möjlighet att låta telegrafitecknen ”fastna i hjärnan” och ge en ljudbild. Tre deltagare möts på Jitsi varje torsdagskväll, en lämplig tid för de som jobbar dagtid, berättar Mats.

Fortsätter efter nyår
Telegrafikursen fortsätter efter nyår då det också är möjligt för nya deltagare att vara med. Kursen är helt kostnadsfri och anmälan kan göras via e-post. Intresserade kan höra av sig här.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com